MARTINA HOOGLAND IVANOW | A series of lectures, public discussions, and film concerts

12, 19 & 21 sept. In conjunction with her exhibition 'With Eyes Sensitive to Green'

The conversations are held in Swedish. 

 

I samband med Martina Hoogland Ivanows filtrerade utställning 
Med ögon känsliga för grönt välkomnar konstnären och Galleri Duerr till ett serie föreläsningar, publika samtal och filmkonserter.
 
13 sept, 16-17
DAVID THURFJELL
 
19 sept, 19-20
HANNA LJUNGH & MARTINA HOOGLAND IVANOW med kollegor
 
21 sept, 18-20
EMMA KIHL + FILMKONSERT med MATTIAS OLSSON & MATTI BYE
 
_______
13 september, 16:00 – 17:00 
DAVID THURFJELL
Religionshistoriker, professor i religionsvetenskap och författare av flera böcker bland annat kring sekularisering och Skogens och naturens existentiella betydelse. I samband med utställningen berättar han om sitt kommande bok och forsknings projekt; "Ecologizing Nature.- among (not quite) secular northerners”.
Samtal är öppet för publik och utställningen är öppen ordinarie tider fram till 18:00.
_______
19 september, 19:00 – 20:00
Vad blir konstens roll i omställningen, 
har vi fått nog av naturkonst? 
HANNA LJUNGH & MARTINA HOOGLAND IVANOW med kollegor bjuder in till samtal eller stubbstudiecirkel kring sina aktuella utställningar och frågor som ligger nära till hands för respektive praktiker. Moderator Jonatan Habib Engqvist.
_______
21 september, 18:00 – 20:00 
Föreläsning med EMMA KIHL + konsert med MATTIAS OLSSON & MATTI BYE 
 
18:00
Föreläsning av EMMA KIHL kring hennes forsknings arbete; Äventyrliga utföranden: en läsning av Agneta Enckells dikter med Isabelle Stengers kosmopolitik. Här med extra fokus på den belgiska filosofen Isabelle Stengers, Stengers kosmopolitiska tänkande erbjuder tillvägagångssätt för att aktualisera och arbeta med de problem och de olika röster som finns inbäddade i varje situation.
 
19:00 
Filmkonsert i filtrerat ljus. Improvisation av MATTIAS OLSSON & MATTI BYE med Gaby Stenbergs (1923-2011) insekts mellotron.
Mellotron är ett tidigt elektroakustisk instrument som kan beskrivas som en första sampler med förinspelade sekvenser av rullband.
________________
Medverkande
DAVID THURFJELL är religionshistoriker, professor i religionsvetenskap och författare av flera böcker bland annat kring sekularisering och Skogens och naturens existentiella betydelse. I samband med utställningen berättar han om sittkommande bok och forsknings projekt; Ecologizing Nature - among (not quite) secular northerners.
 
EMMA KIHL är utbildad vid Kungliga konsthögskolan och är verksam i Stockholm. Kihl har bland annat gjort utställningen Evig underhållsmaskin på en nedlagd folkparksteater i Kristinehamn, Parachute en fallskärmsutställning på Arlanda och bidragit med installationen Dying Words på Bonniers Konsthall. Sedan 2019 är hon anställd vid Kungliga konsthögskolan. Sedan 2017 skriver hon sin doktorsavhandling om hur läs- och skrivpraktiker kan involvera en bredare pluralistisk värld. Emma är också medlem i forskningsgruppen Agentur, som under 2018-21 drev projektet The Aesthetics of the Popular Fronts. Hon är främst engagerad i frågor som rör ekologiska ömsesidigheter.
 
HANNA LJUNGH har under en tid ägnat sin konstnärliga praktik åt ämnen vi beskriver som mark, jord, sten och berg. Hennes arbete reflekterar över och ifrågasätter den tunna gränsen mellan det vi kallar mänsklig och icke-mänsklig existens samt de komplexa relationerna mellan dem. Hennes nästan sex timmar långa film I am mountain, to measure impermanence (2016), skildrar smältningen av Sveriges högsta bergs istäcke. Ljungh arbetar huvudsakligen med film, fotografi, skulptur och installation, och för närvarande är hon aktuell med sin pågående utställning Rosettadagboken på Anna Bohman Gallery.
 
JONATAN HABIB ENGQVIST är författare och kurator, utbildad i filosofi, konstvetenskap och konstteori, huvudsakligen verksam internationellt. Engqvist har kuraterat konstbiennaler på många olika platser i världen, medverkat i flera böcker om konst och undervisar bland annat på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, KABK i den Haag, Nederländerna och konsthögskolan i Riga, samt på kurator-utbildningen vid Stockholms Universitet. Sedan 2021 är han även redaktör för Ord&Bild tillsammans med Ann Ighe.
 
MARTINA HOOGLAND IVANOW är en konstnär som arbetar med fotografi, film, ljusmontage och ljud. Ett intresse för vad som är komplext och motsägelsefullt går som röd tråd genom hennes verk där den fotografiska processen blir en undersökning
av vår ofta dualistiska natur och dokumentation av hur jaget förhåller sig till omvärlden. Hennes senaste verk och utställning Med ögon känsliga för grönt, presenteras på Galleri Duerr fram till 23/9.
 
MATTIAS OLSSON är kanske mest känd som trummis för det svenska progressiva rockbandet Änglagård. För närvarande är han krediterad för någon form av medverkan i närmare 150 projekt. Från sitt Roth Händle Studio utanför Stockholm spelar och producerar han musik för band från hela världen och komponerar och spelar in låtar för sina egna projekt. Studion är dessutom fylld med oräkneliga gamla syntar, claviolines, piporglar, stylophones, mellotrons, orchestrons,talentmakers, gitarrer och mängder med andra instrument. Han turnerar även regelbundet med flera band och skriver på sin fritid för flera svenska publikationer.
 
MATTI BYE betraktas allmänt som en av Sveriges mest betydelsefulla kompositörer av filmmusik och en extraordinär pianist med sin egen unika stil av improvisation. Han är även välkänd för att ha skapat innovativa musikspår till tidiga svenska stumfilmklassiker som Körkarlen av Victor Sjöström, Häxan av Benjamin Christensen och Gösta Berlings saga av Mauritz Stiller, tillsammans med otaliga andra stumfilmer. Han har även spelat in och släppt ett flertal solo- och samarbetsskivor samt komponerat musik till över till ett stort antal teater- och dansstycken. Matti Byes arbete berör även spänningen som finns mellan rörlig bild, ljud och musik. Han har nyligen engagerat sig i samarbetsprojekt som använder en estetisk och performativ språkbruk som är karakteristisk för samtida visuell konst.
September 18, 2023