Anna Bergman Jurell | Teaterns kläder

100 år av dräkter på Dramaten
Anna Bergman Jurell and Nils Harning , 2008

>>Siden, sammet, trasa, lump.<< Det gamla uttrycket sammanfattar väl författarnas arbete med Teaterns kläderhundra år av dräkter på Dramaten. Namnetiketterna i teaterkostymerna i Dramatens kostymförråd vittnar om hur flera generationer av skådespelare använt samma plagg i olika föreställningar under Dramatens hundraåriga historia på Nybroplan. 

 

Teaterns kläder är en dokumentation av den förgängliga kulturskatt som de fantastiska teaterdräkterna i Dramatens kostymförråd utgör - från Harriet Bosses vackra kläning i brokadtyg som hon bar i Romeo och Julia till den slita rutiga kavajen sydd till Holger Löwenadler i Möss och människor.

 

Teaterkostymen och dess skapare är bokens huvudperson. Dräkterna har fotograferats i befintligt skick och varje dräkts historik skildras genom recensioner, kostymlistor, anekdoter, intervjuer och kostymskisser. Boken är rikt illustrerad med historiska fotografier från föreställningar med många av teaterns mest firade skådespelare. Trendanalytikern och författaren Cay Bond bidrar med unikt intervjumaterial om hantverket och personerna bakom dräkternas tillkomst. 

 

 

Book publisher  Arena
Graphic design  Malou Holm